Pe 1 mai, traditiile vechi, dainuind pana-n zilele noastre, sarbatoresc Beltane. Sarbatoarea este strans legata de maturizarea naturii si « Uniunea Sacra » dintre energiile masculine si feminine, a caror contopire este aducatoare de viata.
Zeul, nascut de Imbolc (21 decembrie), devine barbat si se indragosteste de tanara Zeita. Se iubesc pe un pat de verdeata si flori, aducand o nota de sensualitate, iar cultele naturii celebreaza momentul uniiunii lor ca pe o sarbatoare a fertilitatii.
Beltana inseamna intoarcerea vitalitatii, uniunea si sensualitatea Natura care s-a trezit la viata, straluceste acum de vitalitate, vioiciune si prospetime. Apar si primele fructe. E cea mai frumoasa varsta, e maturitatea inca copilaroasa, iar tinerii celebreaza trecerea de la adolescenta, la viata adulta.
In centrul acestei sarbatori vom gasi « arborele de mai » numit si « matul de mai », symbol falic prin excelenta (reprezentand energiile masculine), decorat cu cununi de flori si panglici colorate, simboluri ale feminitatii.
Pentru decorarea matului de mai, fetele culegeau dis de dimineata flori si ramuri verzi si inflorite. O parte erau destinate arborelui, o alta parte era folosita pentru a se impodobi ele insele ori pentru a-si impodobi casele.
In traditiile nordice, Matul de Mai are forma runei Elhaz (Algiz) , o runa a vietii. Fiecare ramura a acestui Copac de Avallon, se ramifica in inca 3 ramuri, 9 in total, cifra perfectiunii. Merele de aur care decoreaza ramurile sunt stelele stralucinde ce formeaza « Bolta lui Uranus », « Batranul Strabun », Marele Az, Alt Ase – Atlas.
24 de panglici de culorile curcubeului erau atasate Arborelui de Mai si ar parea sa reprezinte cele 24 de constelatii zodiacale si polare, purtand fiecare numele unui zeu din Panteonul Nordic, sau al unei rune sacre.
Trei radacini-Norne, hranesc Memoria arborelui Lumii, Ygdrassil sau Irminsul, in mitologia germano-scandinava.
Pentru a confectiona un Mat de Mai, se alegea un copac al carui trunchi se descojea si se indepartau ramurile, lasand doar in varf 3 ramuri, astfel incat trunchiul sa capete forma runei Aceste 24 de panglici simbolizeaza cele 12 constelatii zodicale care se ridica in fiecare luna si care formeaza zodiacul clasic, asa cum il stim noi azi, si cele 12 constelastii polare vizibile doar in tinuturile nordice. Aceste 24 de constelatii (reprezentate acum prin panglici si flori) stralucesc pe Cercul Anului nordicilor si au fost représentate prin semne grafice si numite rune. Odin (Wotan) le-a gasit la picioarele lui Ygdrassil, in urma celor 9 nopti initiatice in care a observat (ca si Chronos) cerul instelat reflectandu-se intr-un mic lac cu ape linistite, si le-a numit Rune, adica secrete sau soapte. Astfel, Odin inventa Runele, secrete care stau la originea alfabetului occidental.
Stiind ca runele sunt reprezentari ale constelatiilor, vom intelege mai bine de ce Dansul Panglicilor este asociat cu tesutul destinului Terrei si al oamenilor.
Simbolul solar al Svasticii dynamice, pozitive, apare in Dansul de Mai ca un impuls vital. 12 dansatori, ai semnelor zodiacale se rotesc spre dreapta, in sensul solar, in timp ce ceilalti 12 se rotesc in sens invers, sensul de rotatie al Terrei, impletind astfel panglicile. In cele din urma, fiecare grup de dansatori isi schimba sensul pentru a despleti ceea ce pana acum au impletit, ca si cum timpul s-ar intoarce inapoi, destinele s-ar desface pana la punctul de unde totul a inceput : Initiae
(articol de Elora D'Avalon, preluat din http://lightwicca.over-blog.com/article-6570105.html)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.