luni, 21 martie 2011

Despre ziua de astazi :)

Zile din ce în ce mai calde, vremea însămânţării, sărbătoarea vieţii, iată frumuseţile Echinocţiului de Primăvară, cunoscut în mitologia europeană drept Ostara


Odată cu sfârşitul iernii, vremea se îmblânzeşte, vitregiile ei îşi pierd treptat puterea, iar noi privim Soarele cu încredere şi speranţă. In aceasta perioada, cei din Neamul nostru simt nevoia instinctivă de a se reînoi. E vremea “curăţeniei de primăvară”, a grădinăritului. Toate acestea nu reprezintă o simplă coincidenţă, ci sunt mai degrabă impulsuri ancestrale, sădite adânc în spiritul Neamului. Care sunt sensurile, tâlcurile acestei străvechi sărbători ? De unde vine Ostara ? Ce semnifică iepuraşii, ouăle, copiii…? Haideţi să re-descoperim împreună această sărbătoare, Ostara !
ostara, sărbătoarea echinoctiului de primăvară

Străvechea Tradiţie
Cunoscută îndeobşte sub numele de Easter, Ostara sau Eostre, aceasta sărbătoare marchează începutul Primăverii, odată cu Echinocţiul care are loc în jurul datei de 20-21 martie. Deşi Ostara se celebrează în martie, germanii numesc luna aprilie Ostara. De asemenea, unii spun că Ostara se celebra odată cu prima luna plină de după Echinocţiu, lucru care se poate întâmpla şi în aprilie. In această zi specială, ziua este perfect egală cu noaptea. Literal, Ostara sau Eostre înseamna Est – locul de unde răsare Soarele. Mai poate însemna, de asemenea, Zori sau lumina dimineţii - ceea ce este din nou legat de Est.
  Ostara e în primul şi primul rând o zi a sărbătorii. In multe zone ale Europei, iernile sunt aspre. Iar dacă Yule reprezintă renaşterea Soarelui, Ostara reprezintă Victoria căldurii asupra frigului. Căldura şi lumina se reîntorc, iar zilele devin vizibil mai lungi. Pământul adormit se regenerează, se trezeşte la o nouă viaţă. Simbolurile acestei vremi sunt în toate şi pretutindeni !
Iepurele
Iepurele de câmp este o specie de origine europeană, care trăieşte în sălbăticie pretutindeni pe bătrânul continent. Odată cu venirea Primăverii, femela acestei specii devine extrem de fertilă. Simbol al fertilităţii, iepurele de câmp vesteşte Primăvara, devenind “consortul” Zeiţei Fertilităţii.
Oul
Oul este unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale zeiţei Ostara. Ouăle au fost, în mod tradiţional, asociate cu fertilitatea, belşugul şi renaşterea. In alchimie oul simbolizează Cosmosul - oul conţinând un “mic soare” – galbenuşul, care la rândul său conţine întreaga materie necesară creării vieţii. Iepuraşii zeiţei Ostara aduc ouă precum un mesaj de fertilitate şi viaţă nouă.
  Puii
In general, animalele rămân gestante toamna, pentru a da naştere primăvara. In jurul gospodăriilor, pui de toate speciile se hrănesc cu iarbă proaspătă, verde. Animalele depind de ce le ofera natura, iar în zonele în care iarna e rece şi aspră, primăvara asigură supravieţuirea tinerei Vieţi renăscute !
  Florile
Dupa câteva luni de frig, lumea noastră naturală se trezeşte. De la seminţele adânc îngropate până la copacii viguroşi, viaţa reînvie, în continuul său ciclu. Flori proaspete ne împodobesc căminele, şi ne împodobesc chiar pe noi inşine. Astfel celebrăm frumuseţea anotimpului renaşterii !
  Ostara
Admirabila Zeiţă este înfăţişată ca o tânără fecioara ce-şi poartă paşii peste răsadurile Primăverii. Ea reprezintă trezirea după un lung şi adânc somn. Este frumuseţea vieţii şi a renaşterii ce are loc în această perioadă a anului. Cu flori în păr, copii în braţe, cu mantie ce-i curge de pe umeri şi zâmbet luminos, Ostara este întruchiparea glorioasei retreziri din somnul cel adânc, noua viaţă ce răsare după necesara iarnă, rece şi întunecată.
 
Sufletul nostru !
Runele specifice anotimpului iernii sunt Hagalaz, Nauthiz şi Isa, respectiv reflecţia, chibzuirea şi meditaţia. Odată cu retrezirea minţii, regenerarea ne slujeşte ca un catalizator al schimbării şi evoluţiei. Renaşterea Sufletului nostru ! Ostara ne sprijină renaşterea, readucându-ne la frumuseţe, viaţă şi trezire cu atingerea ei blândă, aşa cum o mama îşi trezeşte copiii după un lung şi adânc somn…

articol preluat de pe http://www.tracologie.info

2 comentarii:

  1. Ce fain! Foarte multe informatii interesante despre care stiam prea putine din aceasta perspectiva...
    Multumesc frumos.

    Anna - visand la dublu:)) iepurici, ousoare, puiuti si o primavara care se lasa atat de mult asteptata...

    RăspundețiȘtergere
  2. :hug: la noi a venit, chiar astazi ne-am plimbat mult, am fost la izvoras si am admirat matisorii care deja s-au deschis :) o placere :)

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.