duminică, 19 iunie 2011

Solstitiul de VaraGradinile sunt inflorite, totul e plin de viata, vara ne alinta cu aromele ei calde. Este Midsummer, Miezul Verii, Solstitiul de Vara - o sarbatoare a celei mai lungi zile din an si a abundentei Pamantului. De asemenea, este Feast of the Fairies. La apus, valul dintre lumi devine foarte subtire si se poate trece foarte usor dintr-o lume in alta.
Noi sarbatorim Sanzienele, o sarbatoare a abundentei si a fertilitatii, cand se culeg plante de leac . Sanzienele sunt niste zane foarte frumoase, care traiesc prin paduri sau pe campii, pe maluri de ape sau la raspantii si apar noaptea la lumina lunii, rotindu-se in hora, in locuri retrase, dansand goale, cu parul despletit si clopotei la picioare. Prin dansul lor aduc abundenta si dau puteri magice plantelor.
In Anglia, locuitorii satelor aprind focuri de  Midsummer's Eve, iar dansul in jurul lor si saltul peste ele aduc noroc si sanatate. De asemenea,  se crede ca daca stai treaz in mijlocul unui cerc de pietre, in noaptea de Midsummer, vei vedea zanele.
Rotile Soarelui erau folosite pentru a sarbatori Midsummer-ul.  O roata – uneori o minge de fan – era aprinsa si rostogolita de pe un deal in rau. In Wales se credea ca daca focul se stinge inainte ca roata sa atinga apa, recoltele vor fi bogate.
In Egipt, Midsummer-ul era asociat cu inundarea deltei Nilului – promisiunea abundentei. In America de Sud, barcute de hartie erau umplute cu flori si apoi aprinse, puse pe apa raului si lasate sa plece, ducand cu ele rugaminti pentru Zei.
In Insulele Britanice, izvoarele si fantanile sacre erau considerate mult mai puternice de solstitiu. Astfel, in Bairnwell, Cambridge, un festival de Midsummer are loc langa un izvor sacru inca de la inceputul secolului XIII, cel putin.
Fantanile sacre sunt o prezenta incontestabila si in legendele irlandeze. Ele sunt sursa a vindecarii dar de multe ori si a intelepciunii si norocului.
Midsummer-ul este un moment magic pe care e pacat sa il lasam sa treaca neobservat. Este mult prea incarcat in traditii. A Midsummer Night's Dream (1999) este filmul pe care trebuie sa il vedeti in aceasta noapte :DNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.